Borstvoeding

vrouwtjes-v6-zonder-hartjes hartje

Borstvoeding

Vaak wordt gezegd dat je borstvoeden moet leren. Daarom is de meeste zorg gericht op het aanleren van technieken. Maar wat als we het perspectief omdraaien en uitgaan van de aangeboren reflexen en instincten? Deze methode heet biological nurturing.

Voeden vanuit Vertrouwen

Baby’s zijn kwetsbaar. Maar ze zijn niet zo hulpeloos als ze misschien lijken. Nog maar net uit de buik kan een baby al haar weg zoeken naar de borst en zelf aanhappen!

Borstvoeding is een samenspel van aangeboren reflexen en instincten tussen moeder en kind. Biological Nurturing is een methode die uitgaat van het creëren van optimale situaties om dit aangeboren proces te stimuleren. Dit is wetenschappelijk onderbouwd.

Het triggeren van deze reflexen begint al tijdens de bevalling. Om een mooie start te kunnen maken, geef ik je graag goede voorlichting tijdens de zwangerschap. Bovendien is borstvoeden, net als bevallen, een lichamelijk proces waarin emotionele factoren een grote rol spelen. Een gestresste moeder kan moeilijk voeden. Juist daarom bied ik je ook graag emotionele steun in deze periode.

Mochten er klachten optreden tijdens het voeden, dan kan ik je adviseren bij de meest voorkomende vragen. Ik put daarbij uit zowel biological nurturing als de klassieke lactatiekunde, waarin ik als begeleider borstvoeding geschoold ben. Ook als je de fles wilt geven, kan ik je begeleiding bieden om je kindje zo prettig mogelijk te voeden.

Voordelen

Borstvoeding wordt geïnitieerd door oxytocine, ook wel het knuffelhormoon genoemd. Dit hormoon is de drijvende kracht achter ons aangeboren systeem van hechting, ontspanning en genezing. Mede daardoor heeft borstvoeding geven legio van voordelen, waarvan ik een paar zal noemen.

Borstgevoede baby’s hebben minder kans op infecties, auto-imuunziekten, allergieën en overgewicht, dan kunstgevoede baby’s. Moedermelk stimuleert de hersenontwikkeling, darmrijping en het immuunsysteem. Drinken uit de borst bevordert de ontwikkeling van de kaak en voorkomt scheve tandjes. Voor de moeder bevordert geven van borstvoeding herstel na de bevalling en vermindert de kans op diverse soorten kanker. Bovendien verbrandt borstvoeding geven zo’n 500 kcal extra per dag, waardoor je als moeder sneller weer op gewicht bent. Het mooiste effect is toch wel hoe borstvoeding geven de band tussen moeder en kind kan versterken.

Wat kan ik voor je doen

Ik geef consulten en voorlichtingen, zowel voor groepen als privé. Huur je mij ook in als Doula? Dan zal ik je sowieso ondersteunen bij het eerste aanleggen na de bevalling.

Er zijn ook uitbreidingen of combinaties mogelijk. Een cursus Babymassage kan een mooie aanvulling zijn, omdat hierbij hetzelfde fysiologische systeem van hechting wordt gestimuleerd, waardoor ook de borstvoeding weer bevordert wordt. Of een cursus Natuurlijke Anticonceptie specifiek geschikt voor de borstvoedingperiode. Het gaat erom waar jij behoefte aan hebt.

moeder-vrouwtje-website-v4-reversed

Contact & Aanmelding

Bent je nieuwsgierig geworden of wil je meer weten? Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op.

Gebruik hiervoor onderstaand formulier of stuur een e-mail naar iris@lunalife.nl

je naam
telefoonnummer"
e-mail adres

© LunaLife 2015